Održana tribina o zaštiti autorskih prava na festivalu LIFFE

Foto: LIFFE

Na Internacionalnom festivalu filmske režije LIFFE juče je održana konferencija reditelja, na kojoj se govorilo o pravima i ugovorima reditelja, kao i o zakonskim okvirima koji regulišu autorska prava.

Govornici, među kojima je bio direktor UFUS AFA ZAŠTITE Stefan Gelineo, kao i naši članovi, domaćin Darko Bajić, reditelji Srđan Dragojević, Nenad Pavlović, Ivan Ikić i drugi, naglasili su da je nužno uključivanja filmskih autora u proces donošenja zakona o kinematografiji i zaštiti autorskih prava.

Direktor UFUS AFA ZAŠTITE podelio je sa prisutnima informacije o radu naše organizacije, koracima koji se preduzimaju u cilju zaštite autorskih prava, kao i savete i moguće načine kako da autori povrate svoja prava, ukoliko su ih se prethodno odrekli.

UFUS AFA ZAŠTITA – Organizacija filmskih autora Srbije od 2016. godine obavlja delatnost kolektivnog ostvarivanja autorskih prava na filmskim i televizijskim delima u zemlji i inostranstvu. Na osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima RS i dozvole Zavoda za intelektualnu svojinu RS , UFUS AFA ZAŠTITA dobila je, u ime autora, pravo na naknadu od reemitovanja i kablovskog reemitovanja filmskih i televizijskih dela. Naplata autorskih tantijema vrši se od 2018. godine, kada su se stekli zakonski uslovi.

Podeli vesti

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Još vesti iz organizacije