Početak borbe protiv usvajanja novog Zakona o autorskom pravu

Na Internacionalnom festivalu filmske režije u Leskovcu (LIFFE), u nedelju, 17. septembra, u 13 časova, u okviru pratećeg programa biće održana tribina reditelja na kojoj će učestvovati direktor UFUS AFA ZAŠTITE Stefan Gelineo, kao i naši članovi Srđan Dragojević, Srdan Golubović, Milan Knežević, Ivan Ikić, Darko Bajić i drugi.

Ova tribina označiće početak borbe protiv donošenja novog Zakona o autorskom i srodnim pravima koji je napisan bez učešća filmskih autora. U Radnoj grupi koja je pravila Nacrt zakona učestvovale su tri kolektivne organizacije koje se bave zaštitom muzičkih autorskih prava, a nijedna filmska organizacija niti udruženje. Na tribini u Leskovcu biće reči i o načinima zaštite autorskih prava, jer ova tema u poslednje vreme izaziva veliko interesovanje među filmskim autorima.

UFUS AFA ZAŠTITA – Organizacija filmskih autora Srbije od 2016. godine obavlja delatnost kolektivnog ostvarivanja autorskih prava na filmskim i televizijskim delima u zemlji i inostranstvu. Na osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima RS i dozvole Zavoda za intelektualnu svojinu RS , UFUS AFA ZAŠTITA dobila je, u ime autora, pravo na naknadu od reemitovanja i kablovskog reemitovanja filmskih i televizijskih dela. Naplata autorskih tantijema vrši se od 2018. godine, kada su se stekli zakonski uslovi.

Podeli vesti

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Još vesti iz organizacije