Sećanje na Srđana Koljevića u Muzeju kinoteke

Koljević na snimanju filma “Žena sa slomljenim nosem” / Foto “Baš čelik”

Ciklus “Sećanje na…” u Muzeju kinoteke ovog vikenda (16. i 17. septembra) biće posvećen jednom od najznačajnijih srpskih scenarista, reditelju i poštovanom članu UFUS AFA ZAŠTITE Srđanu Koljeviću, koji je preminuo ovog leta.

U subotu su na repertoaru prvi film za koji je Koljević napisao scenario – „Kaži zašto me ostavi“ (1993), u režiji Olega Novkovića, kao i „Klopka“ (2007) Srdana Golubovića, koja je bila u užem izboru za Oskara za strani film. Narednog dana publika može da vidi dva filma koja je Koljević režirao po svojim scenarijima – „Sivi kamion crvene boje“ (2004) i „Žena sa slomljenim nosem“ (2010).

UFUS AFA ZAŠTITA – Organizacija filmskih autora Srbije od 2016. godine obavlja delatnost kolektivnog ostvarivanja autorskih prava na filmskim i televizijskim delima u zemlji i inostranstvu. Na osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima RS i dozvole Zavoda za intelektualnu svojinu RS , UFUS AFA ZAŠTITA dobila je, u ime autora, pravo na naknadu od reemitovanja i kablovskog reemitovanja filmskih i televizijskih dela. Naplata autorskih tantijema vrši se od 2018. godine, kada su se stekli zakonski uslovi.

Podeli vesti

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Još vesti iz organizacije