Kusturičin film “Crna mačka, beli mačor” obeleževa 25. rođendan

Foto: Promo

Veliki uspeh srpske kinematografije u Veneciji, na najstarijem i jednom od najuglednijih svetskih filmskih festivala (koji će sutra započeti svoje jubilarno, 80. izdanje) , dogodio se pre 25 godina, kada je član UFUS AFA ZAŠTITE Emir Kusturica dobio “Srebrnog lava” za najbolju režiju filma “Crna mačka, beli mačor”.

Priča o prijateljstvu, ljubavi i odrastanju, smeštena na obali Dunava u pitoresknoj ciganskoj koloniji, osvojila je te 1998. godine venecijanski žiri, a Kusturici donela nagradu za najboljeg reditelja.

Film “Crna mačka, beli mačor” nalazi se i na spisku sto srpskih igranih filmova koje je Jugoslovenska kinoteka proglasila za kulturno dobro od velikog značaja.

UFUS AFA ZAŠTITA – Organizacija filmskih autora Srbije od 2016. godine obavlja delatnost kolektivnog ostvarivanja autorskih prava na filmskim i televizijskim delima u zemlji i inostranstvu. Na osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima RS i dozvole Zavoda za intelektualnu svojinu RS , UFUS AFA ZAŠTITA dobila je, u ime autora, pravo na naknadu od reemitovanja i kablovskog reemitovanja filmskih i televizijskih dela. Naplata autorskih tantijema vrši se od 2018. godine, kada su se stekli zakonski uslovi.

Podeli vesti

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Još vesti iz organizacije