Nova serija, u režiji Nedeljka Kovačića, od sutra na RTS

Foto: RTS / Slobodan Pikula

Na Prvom programu RTS, sutra u 22.00, počeće premijerno prikazivanje igrano-dokumentarne serije ”Drug Marko“, u režiji člana UFUS AFA ZAŠTITE Nedeljka Kovačića, o Aleksandru Leki Rankoviću.

Svakog utorka, kroz deset epizoda, serija “Drug Marko” prikazaće ulogu Rankovića u ključnim političkim događajima pre, tokom i posle Drugog svetskog rata. U seriji se detaljno obrađuju složeni odnos Rankovića i Josipa Broza Tita, odnos sa Slobodanom Penezićem Krcunom, Dobricom Ćosićem, Kočom Popovićem… Serija koja se emituje na 40. godišnjicu od njegove smrti (19. 08. 1883.) zasnovana je na istorijskim dokumentima, TV i fono zapisima, svedočenjima neposrednih učesnika događaja, kao i analizama i ocenama istoričara i drugih relevantnih sagovornika.

UFUS AFA ZAŠTITA – Organizacija filmskih autora Srbije od 2016. godine obavlja delatnost kolektivnog ostvarivanja autorskih prava na filmskim i televizijskim delima u zemlji i inostranstvu. Na osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima RS i dozvole Zavoda za intelektualnu svojinu RS , UFUS AFA ZAŠTITA dobila je, u ime autora, pravo na naknadu od reemitovanja i kablovskog reemitovanja filmskih i televizijskih dela. Naplata autorskih tantijema vrši se od 2018. godine, kada su se stekli zakonski uslovi.

Podeli vesti

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Još vesti iz organizacije