Članovi UFUS AFA ZAŠTITE na festivalu u Podgorici

Međunarodni festival dokumentarnog filma u Podgorici, 14. Underhill Fest, otvorio je sinoć film članice UFUS AFA ZAŠTITE Mile Turajlić – „Non-Aligned: Scenes from the Labudović Reels“, a zatvoriće ga, 15. juna, drugo ostvarenje ove autorke – „Ciné-guerrillas: Scenes from the Labudović Reels“. Ovaj filmski diptih, posvećen Stevanu Labudoviću, ličnom Titovom snimatelju i svedoku burnih vremena, biće prikazan u van takmičarskog programa.

Mila Turajlić rođena je 1979. godine u Beogradu. Režirala je brojne kratkometražne filmove. Njen dugometražni dokumentarni film „Cinema Komunisto“ (2010) osvojio je šesnaest nagrada na svetskim festivalima, dok je film „Druga strana svega”  (2017) osvojio 32 priznanja,  uključujući i nagradu IDFA za najbolji dokumentarni film. Mila je i nosilac francuskog Ordena umetnosti i književnosti u rangu viteza.

U okviru regionalne takmičarske selekcije na festivalu u Podgorici naći će se i film „Još jedno proleće” Mladena Kovačevića, takođe člana UFUS AFA ZAŠTITE.

Našu organizaciju na 14. Underhill Fest-u predstavljaće i rediteljka Andrijana Stojković, kao članica festivalskog žirija.

UFUS AFA ZAŠTITA – Organizacija filmskih autora Srbije od 2016. godine obavlja delatnost kolektivnog ostvarivanja autorskih prava na filmskim i televizijskim delima u zemlji i inostranstvu. Na osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima RS i dozvole Zavoda za intelektualnu svojinu RS , UFUS AFA ZAŠTITA dobila je, u ime autora, pravo na naknadu od reemitovanja i kablovskog reemitovanja filmskih i televizijskih dela. Naplata autorskih tantijema vrši se od 2018. godine, kada su se stekli zakonski uslovi.

Podeli vesti

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Još vesti iz organizacije