Želimir Gvardiol, član UFUS AFA ZAŠTITE, nagrađen u Brazilu

Dokumentarni film „ Mali i veliki“, scenariste i reditelja Želimira Gvardiola, člana UFUS AFA ZAŠTITE, dobio je nagradu za najbolji kratki dokumentarni film na 12. Međunarodnom festivalu uranijumskog filma (International Uranium Film Festival) u Riju de Žaneiru.
Dvadeset i tri godine posle bombardovanja Srbije (1999.), bacanja bombi sa osiromašenim uranijumom i uništavanja hemijskih postrojenja od strane NATO pakta, ekipa ovog dokumentarnog filma putuje u potrazi za preživelima posle izvršenog ekološkog genocida koji za posledicu ima trajno zagađenje voda, vazduha i zemlje….
Želimir Gvardiol, rođen je 1957. godine, filmsku i TV režiju studirao je na FAMU u Pragu, gde je i magistrirao. Od 1980-ih godina bavi se dokumentarnim filmom, a neka od njegovih najpriznatijih ostvarenja su “Ne znam ni gde ni kad ni kako”, “Otac, sin, sveti duh” i “Crni gavrani”.

UFUS AFA ZAŠTITA – Organizacija filmskih autora Srbije od 2016. godine obavlja delatnost kolektivnog ostvarivanja autorskih prava na filmskim i televizijskim delima u zemlji i inostranstvu. Na osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima RS i dozvole Zavoda za intelektualnu svojinu RS , UFUS AFA ZAŠTITA dobila je, u ime autora, pravo na naknadu od reemitovanja i kablovskog reemitovanja filmskih i televizijskih dela. Naplata autorskih tantijema vrši se od 2018. godine, kada su se stekli zakonski uslovi.

Podeli vesti

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Još vesti iz organizacije