Nagrada u Rusiji za članicu UFUS AFA ZAŠTITE Veru Vlajić

Animirani film „Avantura karikature“ Vere Vlajić, članice UFUS AFA ZAŠTITE, dobio je „Specijalnu diplomu žirija“ na upravo završenom 32. Međunarodnom filmskom festivalu „Zlatni Vitez“, održanom u gradu Grozni (Čečenska Republika, Rusija).

Vera Vlajić je scenaristkinja, crtač, animator i filmska rediteljka koja se profesionalno bavi filmom od 1975. godine,  a nedavno je dobila nagradu Udruženja filmskih umetnika (UFUS) za životno delo.

Interpretacijom istorijskih događaja od sredine 19. pa do početka 21. veka, jezikom animacije,  nagrađeni film Vere Vlajić „Avantura karikature“ govori o ličnostima koje su ostvarile autorske pečate i doprinele razvoju karikature kao umetnosti za srpsku kulturu.

UFUS AFA ZAŠTITA – Organizacija filmskih autora Srbije od 2016. godine obavlja delatnost kolektivnog ostvarivanja autorskih prava na filmskim i televizijskim delima u zemlji i inostranstvu. Na osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima RS i dozvole Zavoda za intelektualnu svojinu RS , UFUS AFA ZAŠTITA dobila je, u ime autora, pravo na naknadu od reemitovanja i kablovskog reemitovanja filmskih i televizijskih dela. Naplata autorskih tantijema vrši se od 2018. godine, kada su se stekli zakonski uslovi.

Podeli vesti

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Još vesti iz organizacije