“Timočka buna” Žike Mitrovića sutra obeležava 40. rođendan

Istorijska drama “Timočka buna”, reditelja i scenariste Živorada Žike Mitrovića (1921-2005), o čijoj zaštiti imovinskih autorskih prava na reemitovanje i kablovsko reemitovanje brine UFUS AFA ZAŠTITA, sutra, 5. jula, obeležiće tačno 40 godina od premijernog emitovanja.

Ovaj jugoslovenski film iz 1983. godine, za koji je Mitrović napisao i scenario, govori o ustanku protiv vladavine kralja Milana Obrenovića 1883. u istočnoj Srbiji, u istoriji poznatom kao Timočka buna.

Žika Mitrović je snimao filmove različitog žanra, ali je najviše ostao upamćen po istorijskim pričama, poput kultnih ostvarenja “Marš na Drinu” i “Užička republika”, potom “Kapetan Leši”, „Nevesinjske puške“, „Solunski atentatori“ i drugih.

Mitrović je, osim nespornog doprinosa i filmskoj umetnosti, ostao upamćen kao jedan od prvih strip crtača u našoj zemlji.

UFUS AFA ZAŠTITA – Organizacija filmskih autora Srbije od 2016. godine obavlja delatnost kolektivnog ostvarivanja autorskih prava na filmskim i televizijskim delima u zemlji i inostranstvu. Na osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima RS i dozvole Zavoda za intelektualnu svojinu RS , UFUS AFA ZAŠTITA dobila je, u ime autora, pravo na naknadu od reemitovanja i kablovskog reemitovanja filmskih i televizijskih dela. Naplata autorskih tantijema vrši se od 2018. godine, kada su se stekli zakonski uslovi.

Podeli vesti

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Još vesti iz organizacije