Film člana UFUS AFA ZAŠTITE, Slobodana Šijana, “Kako sam sistematski uništen od idiota”, danas slavi 40. rođendan

Jedan u nizu kultnih filmova člana UFUS AFA ZAŠTITE, reditelja Slobodana Šijana, “Kako sam sistematski uništen od idiota” premijerno je prikazan na današnji dan, pre tačno 40 godina.

Ova mešavina političke satire i crne komedije nastala je u nizu koje je Šijan započeo 1980. hit filmom “Ko to tamo peva”, nastavio 1982. sa filmom ”Maratonci trče počasni krug”, potom je 1983. došao “Kako sam sistematski uništen od idiota”, da bi naredne, 1984. godine nastao “Davitelj protiv davitelja”. Glavni protagonista filma “Kako sam sistematski uništen od idiota” je Babi Papuška (igrao ga Danilo Bata Stojković), beskućnik, marginalac i marksista koji pokušava da pronađe svoj životni put nakon ubistva svog idola, Če Gevare.

UFUS AFA ZAŠTITA – Organizacija filmskih autora Srbije od 2016. godine obavlja delatnost kolektivnog ostvarivanja autorskih prava na filmskim i televizijskim delima u zemlji i inostranstvu. Na osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima RS i dozvole Zavoda za intelektualnu svojinu RS , UFUS AFA ZAŠTITA dobila je, u ime autora, pravo na naknadu od reemitovanja i kablovskog reemitovanja filmskih i televizijskih dela. Naplata autorskih tantijema vrši se od 2018. godine, kada su se stekli zakonski uslovi.

Podeli vesti

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Još vesti iz organizacije