Film člana UFUS AFA ZAŠTITE Stefana Arsenijevića  “Strahinja Banović” dobio pohvalu “Njujork tajmsa”

Foto: Maja Medić

Film “Strahinja Banović”, člana UFUS AFA ZAŠTITE, reditelja i scenariste Stefana Arsenijevića, počeo je američku distribuciju svečanom projekcijom u čuvenom njujorškom bioskopu posvećenom umentičkom filmu – IFC Centru. Prvima projekcijama prisustvovali su reditelj Arsenijević, direktorka fotografije i članica naše organizacije Jelena Stanković, kao i glavni glumac Ibrahim Koma.

Prvog dana distribucije, u poznatom listu “Njujork tajms” izašla je kritika drame “Strahinja Banović”, u kojoj, pored ostalog, piše: „Izuzetno dobro napravljen film, utemeljen na potresnim ulogama Ibrahima Kome i Nensi Mense Ofei… veliko delo o osnovnoj ljudskoj težnji za nečim boljim, i tuzi koja često s njom dolazi.”

Arsenijević je ocenio da je “velika čast imati film u američkim bioskopima“ i dodao da je, na osnovu prvih projekcija kojima je prisustvovao, publika veoma emotivno reagovala na film. “Dobili smo mnoštvo pitanja, dugo smo razgovarali nakon svake projekcije. Ljudi imaju potrebu da nakon filma razgovaraju o migraciji, o društveno-političkom kontekstu, o tome šta je ljubav danas. A to smo upravo i želeli ovim filmom, da postaknemo publiku na promišljanje, razgovor, diskusiju“ – kazao je reditelj.

UFUS AFA ZAŠTITA – Organizacija filmskih autora Srbije od 2016. godine obavlja delatnost kolektivnog ostvarivanja autorskih prava na filmskim i televizijskim delima u zemlji i inostranstvu. Na osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima RS i dozvole Zavoda za intelektualnu svojinu RS , UFUS AFA ZAŠTITA dobila je, u ime autora, pravo na naknadu od reemitovanja i kablovskog reemitovanja filmskih i televizijskih dela. Naplata autorskih tantijema vrši se od 2018. godine, kada su se stekli zakonski uslovi.

Podeli vesti

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Još vesti iz organizacije