Pet filmova članova UFUS AFA ZAŠTITE na Sofestu

“Munje opet!”, Foto: Aleksandar Letić

Na programu 51. Filmskog festivala u Sopotu, koji počinje večeras i traje do 8. jula, naći će se pet filmova sa potpisom članova UFUS AFA ZAŠTITE.

Sofest će večeras otvoriti nagrađivani film „Vera“ našeg člana, reditelja i scenariste, Nedeljka Kovačića i direktora fotografije Dušana Ivanovića . Sutra su na programu dva filma članova UFUS AFA ZAŠTITE “Trag divljači”, reditelja Nenada Pavlovića, koscenariste Đorđa Milosavljevića i direktorke fotografije Bojane Andrić, kao i “Usta puna zemlje”, poslednji film Puriše Đorđevića, o čijoj zaštiti imovinskih autorskih prava na reemitovanje i kablovsko reemitovanje brine naša organizacija.

U četvrtak, 6. jula, publika u Sopotu moći će da vidi hit film “Munje opet!” naših članova, reditelja Radivoja Raše Andrića, scenariste Srđana Anđelića i direktora fotografije Dušana Joksimovića. Dan kasnije biće prikazana “Leptirica”, kultni film Đorđa Kadijevića koji ove godine slavi 50. rođendan. Članu UFUS AFA ZAŠTITE Đorđu Kadijeviću na otvaranju Sofesta biće uručena i počasna nagrada  – Statueta slobode za životno delo.

O nagradama festivala odlučivaće žiri kojim predsedava još jedna naša članica, rediteljka Ana Marija Rosi.

UFUS AFA ZAŠTITA – Organizacija filmskih autora Srbije od 2016. godine obavlja delatnost kolektivnog ostvarivanja autorskih prava na filmskim i televizijskim delima u zemlji i inostranstvu. Na osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima RS i dozvole Zavoda za intelektualnu svojinu RS , UFUS AFA ZAŠTITA dobila je, u ime autora, pravo na naknadu od reemitovanja i kablovskog reemitovanja filmskih i televizijskih dela. Naplata autorskih tantijema vrši se od 2018. godine, kada su se stekli zakonski uslovi.

Podeli vesti

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Još vesti iz organizacije