Otvoren konkurs za izbor srpskog kandidata za nagradu Oskar

Film “Mrak”, prošlogodišnji kandidat Srbije za Oskara / Foto: Kiril Prodanov

Filmski centar Srbije raspisao je konkurs za izbor srpskog kandidata za 96. dodelu nagrade Američke akademiјe filmske umetnosti i nauke, Oskar, u kategoriјi za naјbolji međunarodni film  za 2023. godinu.

Pravo na učešće imaju dugometražni igrani, dokumentarni i animirani filmovi autora, među kojima su i članovi UFUS AFA ZAŠTITE, koji su dustriburiani u Srbiji ne pre 1. decembra 2022. a najkasnije do 31. oktobra 2023. godine. Prijavljeni filmovi moraju biti javno prikazivani u periodu od najmanje sedam dana uzastopno u komercijalnom bioskopu, a kao dokaz priložiti i članke iz novina i magazina koјima se reklamiralo prikazivanje filma u bioskopima.

Članovi autorske i glumačke ekipe moraju u većini biti državljani Srbije, baš kao i dijalog, što podrazumeva da je više od 50 odsto filma na jeziku koji nije engleski.

Prijave za izbor domaćeg kandidata za 96. Oskar otvorene su zaključno sa 4. septembrom 2023, a dokumentacija se dostavlja Filmskom centru Srbije putem elektronske pošte na adresu: office@fcs.rs

Prošlogodišnji kandidat Srbije za nagradu Oskar bio je film „Mrak“, člana UFUS AFA ZAŠTITE, reditelja i scenariste Dušana Milića.

UFUS AFA ZAŠTITA – Organizacija filmskih autora Srbije od 2016. godine obavlja delatnost kolektivnog ostvarivanja autorskih prava na filmskim i televizijskim delima u zemlji i inostranstvu. Na osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima RS i dozvole Zavoda za intelektualnu svojinu RS , UFUS AFA ZAŠTITA dobila je, u ime autora, pravo na naknadu od reemitovanja i kablovskog reemitovanja filmskih i televizijskih dela. Naplata autorskih tantijema vrši se od 2018. godine, kada su se stekli zakonski uslovi.

Podeli vesti

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Još vesti iz organizacije