Filmovi šest članova UFUS AFA ZAŠTITE u trci za nagrade na festivalu u Vrnjačkoj Banji

Film “Koma” / Foto: Festival filmskog scenarija

Projekcijom filma „Koma“ člana UFUS AFA ZAŠTITE reditelja Petra Jakonića u Vrnjačkoj Banji će 12. avgusta biti otvoreno 47. izdanje Festivala filmskog scenarija. Jakonić, koji sa našom članicom Vidom Basarom potpisuje i scenario, radnju svog novog filma smestio je u turbulentne devedesete, ali je u fokusu intimna priča o jednoj porodici u tom periodu. Direktor fotografije filma “Koma” je takođe naš član Predrag Bambić.

U takmičarskom programu festivala, osim filma „Koma“, nalazi se još pet ostvarenja članova UFUS AFA ZAŠTITE. Tako će se za nagrade boriti i filmovi “Trag divljači” Nenada Pavlovića, “Vera” Nedeljka Kovačića, “Munje: Opet!” Radivoja Raše Andrića, “Troje” Petra Pašića , kao i “Usta puna zemlje“ Puriše Đorđevića, o čijoj zaštiti imovinskih autorskih prava na reemitovanje i kablovsko reemitovanje brine naša organizacija. Van konkurencije će biti prikazan i dugometražni dokumentarac „Zima jednog proleća“ našeg člana Milana Nikodijevića, dok će poseban program na festivalu u Vrnjačkoj Banji biti posvećen nedavno preminulom scenaristi, reditelju i uglednom članu naše organizacije Srđanu Koljeviću.

UFUS AFA ZAŠTITA – Organizacija filmskih autora Srbije od 2016. godine obavlja delatnost kolektivnog ostvarivanja autorskih prava na filmskim i televizijskim delima u zemlji i inostranstvu. Na osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima RS i dozvole Zavoda za intelektualnu svojinu RS , UFUS AFA ZAŠTITA dobila je, u ime autora, pravo na naknadu od reemitovanja i kablovskog reemitovanja filmskih i televizijskih dela. Naplata autorskih tantijema vrši se od 2018. godine, kada su se stekli zakonski uslovi.

Podeli vesti

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Još vesti iz organizacije