IN MEMORIAM Srđan Koljević (1966-2023)

Foto: privatna arhiva

Poštovani članovi UFUS AFA ZAŠTITE,

S tugom u srcu, obaveštavamo vas da je, nakon duge i hrabre borbe sa bolešću, u 57. godini života, preminuo Srdjan Koljević (1966), scenarista, režiser, akademski profesor i naš ugledni član.

Koljević je autor scenarija za 15 dugometražnih igranih filmova, dva dugometražna dokumentarna filma i dve TV serije, a po svojim scenarijima sam je i režirao tri igrana filma i jednu TV seriju.

Kao scenarista debitovao je 1993. godine sa filmom «Kaži zašto me ostavi» Olega Novkovića, a kao reditelj sa filmom «Sivi kamion crvene boje» 2004. godine, koji je prikazan na 40 međunarodnih festivala i nagrađen sa 11 nagrada. Sa Melinom Koljević napisao je scenario filma «Klopka», u režiji Srdana Golubovića, koji je bio prvi srpski kandidat za nagradu Oskar koji je ušao u uži izbor od 8 filmova. U istoj saradnji sa Golubovićem kao rediteljem i Melinom Koljević potpisao je i film «Krugovi» (2013) koji je prvi srpski film prikazan a i nagrađen na festivalu Sandens. Do kraja života, osim što je neumorno radio kao autor, bio je i posvećeni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu gde je predavao filmski scenario na katedri za dramaturgiju, na kojoj je i sam diplomirao. Za sobom ostavlja dve kćerke, veliku porodicu i život posvećen filmu i akademskom radu.

Koljević će biti sahranjen u četvrtak, 13. jula, u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

UFUS AFA ZAŠTITA – Organizacija filmskih autora Srbije od 2016. godine obavlja delatnost kolektivnog ostvarivanja autorskih prava na filmskim i televizijskim delima u zemlji i inostranstvu. Na osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima RS i dozvole Zavoda za intelektualnu svojinu RS , UFUS AFA ZAŠTITA dobila je, u ime autora, pravo na naknadu od reemitovanja i kablovskog reemitovanja filmskih i televizijskih dela. Naplata autorskih tantijema vrši se od 2018. godine, kada su se stekli zakonski uslovi.

Podeli vesti

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Još vesti iz organizacije