Film Zdravka Šotre “Igmanski marš” premijerno prikazan pre tačno 40 godina

Na današnji dan, pre tačno 40 godina, premijerno je emitovan čuveni ratni film “Igmanski marš” reditelja Zdravka Šotre, o čijoj zaštiti imovinskih autorskih prava na reemitovanje i kablovsko reemitovanje brine UFUS AFA ZAŠTITA.

Sniman u zimu 1983, na Durmitoru, u Crnoj Gori, i premijerno prikazan 27. juna iste godine, “Igmanski marš” nastao je na osnovu istinitih događaja iz Drugog svetskog rata. Reditelj Zdravko Šotra je svojevremeno izjavio da je “umetnička interpretacija u ovom filmu u funkciji oslikavanja istine”.

Ovaj istorijski događaj u scenario je pretočio Slobodan Stojanović, o čijoj zaštiti imovinskih autorskih prava na reemitovanje i kablovsko reemitovanje takođe brine UFUS AFA ZAŠTITA.

Zdravko Šotra se u svojim delima često bavio srpskom istorijom, pa su tako osim “Igmanskog marša”, poznati i njegovi filmovi “Boj na Kosovu” (1989), Gde cveta limun žut (2006),  “Kneževina Srbija” (2008), “Kraljevina Srbija” (2008), pa sve do najnovijeg filma i serije “Aleksandar od Jugoslavije” (2021).

Scenarista Slobodan Stojanović je često sarađivao sa Šotrom, pa je tako njihov potpis na filmu i seriji “Više od igre”, filmovima “Idemo dalje”, “Držanje sa vazduh”, “Siroče”, “Ili kako vam drago”, “Rondo”, kao i TV serijama “Učitelj” i “Brat moj jedini”. 

UFUS AFA ZAŠTITA – Organizacija filmskih autora Srbije od 2016. godine obavlja delatnost kolektivnog ostvarivanja autorskih prava na filmskim i televizijskim delima u zemlji i inostranstvu. Na osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima RS i dozvole Zavoda za intelektualnu svojinu RS , UFUS AFA ZAŠTITA dobila je, u ime autora, pravo na naknadu od reemitovanja i kablovskog reemitovanja filmskih i televizijskih dela. Naplata autorskih tantijema vrši se od 2018. godine, kada su se stekli zakonski uslovi.

Podeli vesti

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Još vesti iz organizacije