Film “Zaboravljeni”, člana UFUS AFA ZAŠTITE, Darka Bajića, danas slavi 35. rođendan

Nagrađivani film člana UFUS AFA ZAŠTITE Darka Bajića, “Zaboravljeni”, prikazan je na današnji dan, 23. juna, pre 35 godina. Film je inspirisan istinitim događajem iz Kruševca, koji se dogodio nekoliko godina pre nastanka filma, kada su maloletnici iz doma za napuštenu decu izašli noću u grad i u nastupu gneva demolirali sve što im se našlo na putu.

Film “Zaboravljeni”, koji je premijerno emitovan 1988. godine, dobio je dve nagrade, obe za snimateljski rad člana naše organizacije Borisa Gortinskog. On je kao direktor fotografije nagrađen Zlatnom arenom u Puli, kao i priznanjem na čuvenom Međunarodnom festivalu filmske kamere „Braća Manaki“.

“Zaboravljeni” su svojevrsni nastavak kultne Bajićeve serije “Sivi dom”, na kojoj je takođe sarađivao sa Gortinskim. Iz priče o “zaboravljenoj” deci i mladima koje je društvo odbacilo i prepustilo ih samim sebi izrodila se jednako popularna serija koja je emitovana tokom leta 1992. godine. Zanimljivo je da su Gortinski i Bajić zajedno počeli karijeru, snimajući  Bajićev kratki film “Trag”. Usledili su filmovi “Direktan prenos” (obojici je to bio debi u dugometražnom igranom filmu), “Početni udarac”, “Na lepom, plavom Dunavu” i “O, Gringo”.

UFUS AFA ZAŠTITA – Organizacija filmskih autora Srbije od 2016. godine obavlja delatnost kolektivnog ostvarivanja autorskih prava na filmskim i televizijskim delima u zemlji i inostranstvu. Na osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima RS i dozvole Zavoda za intelektualnu svojinu RS , UFUS AFA ZAŠTITA dobila je, u ime autora, pravo na naknadu od reemitovanja i kablovskog reemitovanja filmskih i televizijskih dela. Naplata autorskih tantijema vrši se od 2018. godine, kada su se stekli zakonski uslovi.

Podeli vesti

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Još vesti iz organizacije