Film “Podne” Puriše Đorđevića sutra obeležava 55 godina od premijere

Foto: Jugoslovenska kinoteka

Film “Podne”, nedavno preminulog reditelja i scenariste Puriše Đorđevića, o čijoj zaštiti imovinskih autorskih prava na reemitovanje i kablovsko reemitovanje brine UFUS AFA ZAŠTITA, sutra, prvog dana jula, obeležiće tačno 55 godina od premijere.

“Podne” predstavlja završni deo Đorđevićeve tetralogije (prethodili su mu “Devojka”, “San” i “Jutro”) koja je obrađivala naličje dolaska komunista na vlast u Drugom svetskom ratu i poratnom periodu. “Podne” je značajan i kao prvi film koji je za temu imao sukob Tita i Staljina, pa je, kao i mnoga ostvarenja crnog talasa, srušio jedan od dotadašnjih tabua u jugoslovenskoj kinematografiji.

Posle jugoslovenske premijere, “Podne” je prikazan na čuvenom Venecijanskom festivalu, gde se našao u glavnom takmičarskom programu i u trci za “Zlatnog lava”. Ovo Purišino ostvarenje potom je nagrađeno “Srebrnom arenom” u Puli.

UFUS AFA ZAŠTITA – Organizacija filmskih autora Srbije od 2016. godine obavlja delatnost kolektivnog ostvarivanja autorskih prava na filmskim i televizijskim delima u zemlji i inostranstvu. Na osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima RS i dozvole Zavoda za intelektualnu svojinu RS , UFUS AFA ZAŠTITA dobila je, u ime autora, pravo na naknadu od reemitovanja i kablovskog reemitovanja filmskih i televizijskih dela. Naplata autorskih tantijema vrši se od 2018. godine, kada su se stekli zakonski uslovi.

Podeli vesti

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Još vesti iz organizacije