Film Gorana Paskaljevića “Bure baruta” sutra slavi 25. rođendan

Foto: Filmski centar Srbije

Hvaljeni i nagrađivani film “Bure baruta” Gorana Paskaljevića, o čijoj zaštiti imovinskih autorskih prava na reemitovanje i kablovsko reemitovanje brine UFUS AFA ZAŠTITA, sutra, prvog dana avgusta, proslaviće 25 godina od premijere.

Snimljen prema istoimenoj pozorišnoj drami Dejana Dukovskog, film “Bure baruta” dešava se u Beogradu sredinom devedesetih godina, kada brutalnost i nasilje postaju deo svakodnevne realnosti. U mučnoj atmosferi sve veće brutalnosti iz koje se ne vidi izlaz kao glavni motiv ponavlja se pitanje odgovornosti: „Ko je kriv?“

“Bure baruta”, čiji je direktor fotografije član naše organizacije Milan Spasić Papi, dobio je niz uglednih priznanja, među kojima i nagrade žirija FIPRESCI na Venecijanskom filmskom festivalu i Evropske filmske akademije.

UFUS AFA ZAŠTITA – Organizacija filmskih autora Srbije od 2016. godine obavlja delatnost kolektivnog ostvarivanja autorskih prava na filmskim i televizijskim delima u zemlji i inostranstvu. Na osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima RS i dozvole Zavoda za intelektualnu svojinu RS , UFUS AFA ZAŠTITA dobila je, u ime autora, pravo na naknadu od reemitovanja i kablovskog reemitovanja filmskih i televizijskih dela. Naplata autorskih tantijema vrši se od 2018. godine, kada su se stekli zakonski uslovi.

Podeli vesti

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Još vesti iz organizacije