Četiri decenije od premijere filma “Zadah tela” Živojina Pavlovića

Pre tačno 40 godina, 29. jula, film “Zadah tela” Živojina Pavlovića, o čijoj zaštiti imovinskih autorskih prava na reemitovanje i kablovsko reemitovanje brine UFUS AFA ZAŠTITA, trijumfovao je na Filmskom festivalu u Puli osvojivši četiri “Zlatne arene”, među kojima i onu za najbolji film.

Drama “Zadah tela” snimljena je 1983. godine. Glavni junak (koga je tumačio Dušan Janićijević) je železničar koji nakon razvoda pokušava da započne novi život u novom gradu i sa novom ženom, okružen prijateljima sklonim razvratu. Nastao po istoimenom Pavlovićevom romanu, “Zadah tela” donosi priču o potrazi za uporištem, o čoveku razapetom između okova porodice i iluzije o slobodi, između tamnice predgrađa i sna o velikom svetu.

UFUS AFA ZAŠTITA – Organizacija filmskih autora Srbije od 2016. godine obavlja delatnost kolektivnog ostvarivanja autorskih prava na filmskim i televizijskim delima u zemlji i inostranstvu. Na osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima RS i dozvole Zavoda za intelektualnu svojinu RS , UFUS AFA ZAŠTITA dobila je, u ime autora, pravo na naknadu od reemitovanja i kablovskog reemitovanja filmskih i televizijskih dela. Naplata autorskih tantijema vrši se od 2018. godine, kada su se stekli zakonski uslovi.

Podeli vesti

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Još vesti iz organizacije