Film člana UFUS AFA ZAŠTITE Miroslava Lekića “Bolje od bekstva” slavi 30. rođendan

Foto: Filmski centar Srbije

Film reditelja i scenariste i člana UFUS AFA ZAŠTITE Miroslava Lekića “Bolje od bekstva” premijerno je prikazan 15. jula, pre tačno 30 godina. Ovu ljubavnu dramu iz 1993. godine kao direktor fotografije potpisao je naš član Boris Gortinski. 

Žarko Laušević i američka glumica Kler Bakman uverljivo su odigrali romantične junake, mladog beogradskog glumca Aleksu i Stamenu, Amerikanku jugoslovenskog porekla koja se zaljubljuje u njega.

Zanimljivo je da je film „Bolje od bekstva“ bio završen mnogo pre premijere, ali je kopija filma tri godine stajala u studijama zagrebačkog „Jadran filmu“. Kada je počeo rat, prekinut je platni promet, pa je traka preko Ljubljane, Beča i Sofije stigla u Jugoslaviju, a film prvi put prikazan 1993. godine.

UFUS AFA ZAŠTITA – Organizacija filmskih autora Srbije od 2016. godine obavlja delatnost kolektivnog ostvarivanja autorskih prava na filmskim i televizijskim delima u zemlji i inostranstvu. Na osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima RS i dozvole Zavoda za intelektualnu svojinu RS , UFUS AFA ZAŠTITA dobila je, u ime autora, pravo na naknadu od reemitovanja i kablovskog reemitovanja filmskih i televizijskih dela. Naplata autorskih tantijema vrši se od 2018. godine, kada su se stekli zakonski uslovi.

Podeli vesti

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Još vesti iz organizacije