Film člana UFUS AFA ZAŠTITE Dragana Marinkovića “Vizantijsko plavo” premijerno prikazan pre 30 godina

Foto: Filmski centar Srbije

Film “Vizantijsko plavo” reditelja i scenariste i člana UFUS AFA ZAŠTITE Dragana Marinkovića premijerno je prikazan 16. jula pre 30 godina. Osnovu scenarija čini priča Milorada Pavića “Vedžvudov pribor za čaj“.

Glavni junak filma “Vizantijsko plavo” Aranđel (igra ga član naše organizacije Lazar Ristovski) u potrazi je za četvrtim sastojkom za smesu plave boje koja je otporna na sve i koja se zadržala na pravoslavnim ikonama Vizantije i ikonama iz vizantijskog perioda. Uporedo sa njegovom mističnom potragom za “vizantijsko-plavom bojom” gledaoci prate i Aranđelovu ljubavnu priču sa mladom i bogatom studentkinjom Lizom (Katarina Žutić).

Marinkovićev film je nagrađen na Filmskim susretima u Nišu, priznanjem “Car Konstantin” za najbolju mušku ulogu Lazaru Ristovskom.

UFUS AFA ZAŠTITA – Organizacija filmskih autora Srbije od 2016. godine obavlja delatnost kolektivnog ostvarivanja autorskih prava na filmskim i televizijskim delima u zemlji i inostranstvu. Na osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima RS i dozvole Zavoda za intelektualnu svojinu RS , UFUS AFA ZAŠTITA dobila je, u ime autora, pravo na naknadu od reemitovanja i kablovskog reemitovanja filmskih i televizijskih dela. Naplata autorskih tantijema vrši se od 2018. godine, kada su se stekli zakonski uslovi.

Podeli vesti

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Još vesti iz organizacije