Film člana UFUS AFA ZAŠTITE Gordana Matića nagrađen u Iranu

Foto: Promo

Igrano-dokumentarni film „Pucnji u Marseju“, reditelja i scenariste i člana UFUS AFA ZAŠTITE Gordana Matića, osvojio je još jednu nagradu u inostranstvu – dobio je priznanje za najbolji dokumentarni film na Međunarodnom nezavisnom festivalu NORGS (NIIF) koji se održava u Isfahanu, u Iranu.

Film prati sudski proces teroristima Zvonimiru Pospišilu, Miju Kralju i Ivanu Rajiću, saučesnicima atentatora Vlade Georgijeva Černozemskog koji je ubio jugoslovenskog kralja Aleksandra i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua, 9. oktobra 1934. godine u Marseju, u Francuskoj. Kroz rekonstrukciju i dramatizaciju pravog procesa, ali i kroz ono što je izostavljeno tokom suđenja, ispričana je sudska drama najbliža istini o procesu, ali i epilogu po evropski mir.

Direktor fotografije na filmu “Pucnji u Marseju” je član naše organizacije Dušan Ivanović.

UFUS AFA ZAŠTITA – Organizacija filmskih autora Srbije od 2016. godine obavlja delatnost kolektivnog ostvarivanja autorskih prava na filmskim i televizijskim delima u zemlji i inostranstvu. Na osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima RS i dozvole Zavoda za intelektualnu svojinu RS , UFUS AFA ZAŠTITA dobila je, u ime autora, pravo na naknadu od reemitovanja i kablovskog reemitovanja filmskih i televizijskih dela. Naplata autorskih tantijema vrši se od 2018. godine, kada su se stekli zakonski uslovi.

Podeli vesti

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Još vesti iz organizacije