Đorđe Kadijević, član UFUS AFA ZAŠTITE, dobitnik nagrade za životno delo na 51. Sofestu

Reditelj i scenarista Đorđe Kadijević, član UFUS AFA ZAŠTITE, laureat je nagrade za životno delo 51. Sofesta. Priznanje „Statueta slobode“ za izuzetne doprinose srpskom i jugoslovenskom filmu biće mu uručena na otvaranju festivala, 3. jula, u Sopotu.

Jedna od najstarijih filmskih manifestacija biće u znaku ovog velikog autora i erudite, pa će tako publika moći da vidi i izložbu „Kolaži“ i upozna Kadijevića kao likovnog umetnika i vrsnog likovnog kritičara.

Na Sofestu će biti prikazan i dokumentarni film OFLAG XIII B u kome Kadijević govori o svom ocu koji je tokom Drugog svetskog rata odveden u nemačko zarobljeništvo „da se više ne vrati“.

Nagrada za životno delo utemeljivaču srpskog i jugoslovenskog filma fantastike prigodno se poklopila sa velikim jubilejom – 50 godina filma „Leptirica“ – koji je Kadijevića upisao zlatnim slovima u domaću, ali i svetsku kinematografiju. Digitalno restaurisana verzija ovog klasika biće prikazana na festivalu 7. jula, a pre toga biće organizovan panel na kome će sam Kadijević govoriti o svom remek-delu.

UFUS AFA ZAŠTITA – Organizacija filmskih autora Srbije od 2016. godine obavlja delatnost kolektivnog ostvarivanja autorskih prava na filmskim i televizijskim delima u zemlji i inostranstvu. Na osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima RS i dozvole Zavoda za intelektualnu svojinu RS , UFUS AFA ZAŠTITA dobila je, u ime autora, pravo na naknadu od reemitovanja i kablovskog reemitovanja filmskih i televizijskih dela. Naplata autorskih tantijema vrši se od 2018. godine, kada su se stekli zakonski uslovi.

Podeli vesti

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Još vesti iz organizacije