„Сабља“ Горана Станковића и Владимира Тагића у такмичарском програму на Канском фестивалу серија

Фото: This and That Production

Серија „Сабља“, чији су креатори и редитељи чланови УФУС АФА ЗАШТИТЕ Горан Станковић и Владимир Тагић, такмичиће се у категорији дугог формата на Канском фестивалу серија (Canneseries) који се одржава од 5. до 10. априла.

“Сабља” је једна од осам серија из целог света које су одабране за овогодишњу главну такмичарску селекцију фестивала. Светску премијеру имаће 8. априла у Великој дворани “Лимијер”, уз присуство глумачке и ауторске екипе, а након приказивања на летњим фестивалима, наћи ће се и пред гледаоцима Радио-телевизије Србије.

Станковић и Тагић потписују сценарио заједно са нашом чланицом Мајом Пелевић (у писању сценарија учествовали су још и Марјан Алчевски и Дејан Прћић). По речима аутора, „Сабља“ представља „драмску интерпретацију стварних догађаја“ – убиство премијера Зорана Ђинђића и улогу земунског клана и ЈСО у овом атентату.

Кроз осам епизода серија прати ликове премијера (игра га Драган Мићановић), политичара, криминалаца, припадника паравојних јединица, али и фиктивне ликове –  младу и амбициозну новинарку Даницу Мандић (Милица Гојковић), полицијског инспектора Бориса Ракића (Љубомир Бандовић), ситног криминалца унутар земунског клана Уроша Ристића (Лазар Тасић) и друге.

УФУС АФА ЗАШТИТА – Организација филмских аутора Србије од 2016. године обавља делатност колективног остваривања ауторских права на филмским и телевизијским делима у земљи и иностранству. На основу Закона о ауторском и сродним правима РС и дозволе Завода за интелектуалну својину РС , УФУС АФА ЗАШТИТА добила је, у име аутора, право на накнаду од реемитовања и кабловског реемитовања филмских и телевизијских дела. Наплата ауторских тантијема врши се од 2018. године, када су се стекли законски услови.

Подели вести

Још вести из организације

Вести из организације

Филм “Видеотека” Луке Бурсаћа стиже у биоскопе

Филм „Видеотека“, редитеља и сценаристе, и члана УФУС АФА ЗАШТИТЕ Луке Бурсаћа, који је премијерно приказан на 52. ФЕСТ-у, 25. априла стиже у биоскопе у Београду, Нишу и Новом Саду, а убрзо након тога и широм Србије.

Прочитај више »
Вести из организације

Почело снимање филма “Излет” Ненада Павловића

Почетком априла на Дунаву код Новог Сада почело је снимање филма „Излет“, новог остварења редитеља и члана УФУС АФА ЗАШТИТЕ Ненада Павловића. Реч је о адаптацији истоименог романа чувеног сликара, филмског редитеља и књижевника Миће Поповића. „Излет“

Прочитај више »
Вести из организације

Дарко Лунгулов добитник „Награде града Београда“ за филм о YУ групи

Редитељ и члан УФУС АФА ЗАШТИТЕ Дарко Лунгулов добитник је годишње „Награде града Београда“ за филмско и радио-телевизијско стваралаштво за сценарио и режију филма „YU Група – Тренутак сна“. Ово високо признање биће му уручено на свечаности

Прочитај више »