Puriši Đorđeviću posthumno nagrada za životno delo Somborskog festivala

Foto: Somborski filmski festival

Nagrada za životno delo 5. Somborskog filmskog festivala (11-14 jul) biće posthumno dodeljena reditelju Mladomiru Puriši Đorđeviću, koji je preminuo krajem 2022. godine, a o čijoj zaštiti imovinskih autorskih prava na reemitovanje i kablovsko reemitovanje brine UFUS AFA ZAŠTITA. Priznanje „Specijalni Ernest”, za doprinos dobrim filmovima, u njegovo ime primiće njegova ćerka Lidija Andrić tokom svečanog zatvaranja festivala, 14. jula.

Publika će 11. jula moći da vidi film “Usta puna zemlje”, koji je Đorđević završio neposredno pred smrt. U svojoj dugoj i plodnoj karijeri i aktivan do poslednjih dana, Puriša Đorđević je snimio oko 50 kratkih, pet televizijskih i 18 dugometražnih igranih filmova, uglavnom prema svojim scenarijima. Bio je autor specifične poetike, duha i šarma.  U istoriji kinematografije ostaće zapamćen kao reditelj i scenarista tetralogije o ratu i revoluciji -“Devojka”, “San”, “Jutro” i “Podne” – kojom je šezdesetih godina prošlog veka osvajao nagrade na svetskim festivalima.

UFUS AFA ZAŠTITA – Organizacija filmskih autora Srbije od 2016. godine obavlja delatnost kolektivnog ostvarivanja autorskih prava na filmskim i televizijskim delima u zemlji i inostranstvu. Na osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima RS i dozvole Zavoda za intelektualnu svojinu RS , UFUS AFA ZAŠTITA dobila je, u ime autora, pravo na naknadu od reemitovanja i kablovskog reemitovanja filmskih i televizijskih dela. Naplata autorskih tantijema vrši se od 2018. godine, kada su se stekli zakonski uslovi.

Podeli vesti

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Još vesti iz organizacije