Награда ФЕСТ-а “Београдски победник” за Желимира Жилника

Фото: CEBEF / Стефан Ђаковић

Желимир Жилник, један од најзначајнијих и најплоднијих редитеља наше кинематографије и члан УФУС АФА ЗАШТИТЕ, овогодишњи је добитник “Београдског победника” за изузетан допринос филмској уметности, а ово угледно признање биће му уручено сутра, на отварању 52. ФЕСТ-а.

Жилника сматрају зачетником српског и југословенског модернистичког филма, а у својој готово шест деценија дугој каријери снимио је око 60 филмова. Његови први професионални документарни филмови постижу велики успех на Београдском фестивалу кратког филма, док је са првим дугометражним играним филмом „Рани радови“ (1969) Жилник добио једну од најугледнијих филмских награда на свету – “Златног медведа” на Берлиналу. На истом фестивалу је 1995. године  добио специјалну награду „Теддy Беар“ за филм „Марбле Асс”.

УФУС АФА ЗАШТИТА – Организација филмских аутора Србије од 2016. године обавља делатност колективног остваривања ауторских права на филмским и телевизијским делима у земљи и иностранству. На основу Закона о ауторском и сродним правима РС и дозволе Завода за интелектуалну својину РС , УФУС АФА ЗАШТИТА добила је, у име аутора, право на накнаду од реемитовања и кабловског реемитовања филмских и телевизијских дела. Наплата ауторских тантијема врши се од 2018. године, када су се стекли законски услови.

Подели вести

Још вести из организације

Вести из организације

Филм “Видеотека” Луке Бурсаћа стиже у биоскопе

Филм „Видеотека“, редитеља и сценаристе, и члана УФУС АФА ЗАШТИТЕ Луке Бурсаћа, који је премијерно приказан на 52. ФЕСТ-у, 25. априла стиже у биоскопе у Београду, Нишу и Новом Саду, а убрзо након тога и широм Србије.

Прочитај више »
Вести из организације

Почело снимање филма “Излет” Ненада Павловића

Почетком априла на Дунаву код Новог Сада почело је снимање филма „Излет“, новог остварења редитеља и члана УФУС АФА ЗАШТИТЕ Ненада Павловића. Реч је о адаптацији истоименог романа чувеног сликара, филмског редитеља и књижевника Миће Поповића. „Излет“

Прочитај више »
Вести из организације

Дарко Лунгулов добитник „Награде града Београда“ за филм о YУ групи

Редитељ и члан УФУС АФА ЗАШТИТЕ Дарко Лунгулов добитник је годишње „Награде града Београда“ за филмско и радио-телевизијско стваралаштво за сценарио и режију филма „YU Група – Тренутак сна“. Ово високо признање биће му уручено на свечаности

Прочитај више »