“Lelejska gora” Zdravka Velimirovića u Kinoteci

U okviru saradnje Jugoslovenske kinoteke i Kinoteke Crne Gore od 17. do 19. juna u Beogradu će biti prikazano osam igranih filmova koji su nastali u Crnoj Gori u vreme SFR Jugoslavije, a među njima je i “Lelejska gora” Zdravka Velimirovića, o čijoj zaštiti imovinskih autorskih prava na reemitovanje i kablovsko reemitovanje brine UFUS AFA ZAŠTITA.

“Lelejska gora” je crno-beli ratni film, snimljen 1968. godine po istoimenom romanu Mihaila Lalića, a biće prikazan u Kinoteci u nedelju, 18. juna (u 21 čas).

Zdravko Velimirović je bio reditelj, scenarista i profesor. Autor je brojnih kratkih i dugometražnih dokumentarnih filmova, kao i osam igranih filmova, među kojima su najpoznatiji “Dan četrnaesti, “Derviš i smrt” i “Dorotej”.

UFUS AFA ZAŠTITA – Organizacija filmskih autora Srbije od 2016. godine obavlja delatnost kolektivnog ostvarivanja autorskih prava na filmskim i televizijskim delima u zemlji i inostranstvu. Na osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima RS i dozvole Zavoda za intelektualnu svojinu RS , UFUS AFA ZAŠTITA dobila je, u ime autora, pravo na naknadu od reemitovanja i kablovskog reemitovanja filmskih i televizijskih dela. Naplata autorskih tantijema vrši se od 2018. godine, kada su se stekli zakonski uslovi.

Podeli vesti

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Još vesti iz organizacije