“Lelejska gora” Zdravka Velimirovića u Kinoteci

U okviru saradnje Jugoslovenske kinoteke i Kinoteke Crne Gore od 17. do 19. juna u Beogradu će biti prikazano osam igranih filmova koji su nastali u Crnoj Gori u vreme SFR Jugoslavije, a među njima je i “Lelejska gora” Zdravka Velimirovića, o čijoj zaštiti imovinskih autorskih prava na reemitovanje i kablovsko reemitovanje brine UFUS AFA ZAŠTITA.

“Lelejska gora” je crno-beli ratni film, snimljen 1968. godine po istoimenom romanu Mihaila Lalića, a biće prikazan u Kinoteci u nedelju, 18. juna (u 21 čas).

Zdravko Velimirović je bio reditelj, scenarista i profesor. Autor je brojnih kratkih i dugometražnih dokumentarnih filmova, kao i osam igranih filmova, među kojima su najpoznatiji “Dan četrnaesti, “Derviš i smrt” i “Dorotej”.

УФУС АФА ЗАШТИТА – Организација филмских аутора Србије од 2016. године обавља делатност колективног остваривања ауторских права на филмским и телевизијским делима у земљи и иностранству. На основу Закона о ауторском и сродним правима РС и дозволе Завода за интелектуалну својину РС , УФУС АФА ЗАШТИТА добила је, у име аутора, право на накнаду од реемитовања и кабловског реемитовања филмских и телевизијских дела. Наплата ауторских тантијема врши се од 2018. године, када су се стекли законски услови.

Подели вести

Још вести из организације

Вести из организације

Филм “Видеотека” Луке Бурсаћа стиже у биоскопе

Филм „Видеотека“, редитеља и сценаристе, и члана УФУС АФА ЗАШТИТЕ Луке Бурсаћа, који је премијерно приказан на 52. ФЕСТ-у, 25. априла стиже у биоскопе у Београду, Нишу и Новом Саду, а убрзо након тога и широм Србије.

Прочитај више »
Вести из организације

Почело снимање филма “Излет” Ненада Павловића

Почетком априла на Дунаву код Новог Сада почело је снимање филма „Излет“, новог остварења редитеља и члана УФУС АФА ЗАШТИТЕ Ненада Павловића. Реч је о адаптацији истоименог романа чувеног сликара, филмског редитеља и књижевника Миће Поповића. „Излет“

Прочитај више »
Вести из организације

Дарко Лунгулов добитник „Награде града Београда“ за филм о YУ групи

Редитељ и члан УФУС АФА ЗАШТИТЕ Дарко Лунгулов добитник је годишње „Награде града Београда“ за филмско и радио-телевизијско стваралаштво за сценарио и режију филма „YU Група – Тренутак сна“. Ово високо признање биће му уручено на свечаности

Прочитај више »