Kratki filmovi Milana Jelića u DK „Studentski grad“

U Domu kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu, večeras od 20 časova, biće prikazana revija kratkih filmova nedavno preminulog srpskog reditelja Milana Jelića, o čijoj zaštiti imovinskih autorskih prava na reemitovanje i kablovsko reemitovanje brine UFUS AFA ZAŠTITA.

Milan Jelić (1944-2023)  je bio naš poznati glumac, scenarista, dramski pisac i reditelj. Značajne uloge je ostvario u delima jugoslovenskog novog filma, poput “Tri”, “Buđenje pacova”, “Kad budem mrtav i beo”, kao i u serijama “Grlom u jagode”, “Neven”… Osim nekoliko značajnih pozorišnih i radio-drama, napisao je i scenarije za filmove “Ljubavni život Budimira Trajkovića” i “Još ovaj put”.

Najpoznatiji je, međutim, kao filmski reditelj. Profesionalnu rediteljsku karijeru je počeo filmom “Bubašinter” (1971), da bi usledili “Tigar” (1978) i “Nedeljni ručak” (1982). Najveću popularnost stekao je radeći porodične filmove sa socijalnim i komediografskim elementom: “Rad na određeno vreme” (1980), “Moj tata na određeno vreme” (1982) i “Razvod na određeno vreme” (1986). Pred publikom u DK “Studentski grad” je Jelićevih šest kratkih amaterskih filmova (“Pas”, “Ubrzanje”, “Dodir”, Paunica”, “Ana” i “Troje”), nastalih tokom druge polovine 1960-ih u okviru produkcije Kino-kluba Beograd i Akademskog kino-kluba.

UFUS AFA ZAŠTITA – Organizacija filmskih autora Srbije od 2016. godine obavlja delatnost kolektivnog ostvarivanja autorskih prava na filmskim i televizijskim delima u zemlji i inostranstvu. Na osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima RS i dozvole Zavoda za intelektualnu svojinu RS , UFUS AFA ZAŠTITA dobila je, u ime autora, pravo na naknadu od reemitovanja i kablovskog reemitovanja filmskih i televizijskih dela. Naplata autorskih tantijema vrši se od 2018. godine, kada su se stekli zakonski uslovi.

Podeli vesti

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Još vesti iz organizacije