Filmovi šest članova UFUS AFA ZAŠTITE dobili sredstva na novim konkursima Filmskog centra Srbije

Mila Turajlić / Foto: Miguel Bueno

Tri člana UFUS AFA ZAŠTITE, scenaristi i reditelji Nebojša Pajkić, Dragoljub Elčić i Milutin Petrović, dobili su finansijsku podršku Filmskog centra Srbije na konkursu za filmove sa nacionalnom temom, dok su dva naša člana, Mila Turajlić i Goran Radovanović, dobili podršku FCS na konkursu za dugometražne dokumentarne filmove. Još jedan član UFUS AFA ZAŠTITE, Miroslav Momčilović, dobio je sredstva na konkursu za komercijalni repertoarski film.

Pajkićev budući film “Ruka pravde”, o potrazi za Antom Pavelićem i okolnostima atentata na njega, FCS će sufinansirati sa 26 miliona dinara, dok će Elčićeva ”Linija”, film o iskustvima  doktora Miodraga Lazića na prvoj borbenoj liniji ratom zahvaćenog Sarajeva, dobiti 25 miliona dinara. Petrovićeva priča o istoriji manastira Dečane i borbi za njegovo očuvanje, “Dečanski ključ”, podržan je sa 9 miliona dinara.

Novom dokumentarnom filmu Gorana Radovanovića o dvojici velikana i dvojici zemljaka, Petru Lubardi i Peku Dapčeviću „Lubarda – Na kuću ti gavran pao“, FCS je dodelio 8,15 miliona dinara, dok je „Drugi pol, drugi svet“ Mile Turajlić, o prvom međunarodnom kongresu o ženama održanom pod okriljem Ujedinjenih nacija u Meksiko Sitiju 1975. godine, dobio 6,8 miliona dinara.

Na konkursu za komercijalni repertoarski film podršku od 30 miliona dinara dobio je Miroslav Momčilović, za nastavak čuvenog filma “Kad porastem biću kengur” koji će se zvati “Kengur se vraća kući”.

UFUS AFA ZAŠTITA – Organizacija filmskih autora Srbije od 2016. godine obavlja delatnost kolektivnog ostvarivanja autorskih prava na filmskim i televizijskim delima u zemlji i inostranstvu. Na osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima RS i dozvole Zavoda za intelektualnu svojinu RS , UFUS AFA ZAŠTITA dobila je, u ime autora, pravo na naknadu od reemitovanja i kablovskog reemitovanja filmskih i televizijskih dela. Naplata autorskih tantijema vrši se od 2018. godine, kada su se stekli zakonski uslovi.

Podeli vesti

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Još vesti iz organizacije