Успешно завршена прва регионална конференција о ауторским правима у коорганизацији УФУС АФА ЗАШТИТЕ

У Београду је успешно завршена прва регионална конференција о ауторским правима у аудиовизуелној уметности Централне и Источне Европе у организацији САА (кровне европске асоцијације која окупља организације за колективно остваривање ауторских права у аудиовизуелној уметности), АИПА и ЗАПА (словеначке и пољске организација за колективно остваривање ауторских права), а у сарадњи са УФУС АФА ЗАШТИТОМ.

На конференцији, одржаној 26. и 27. октобра, представници десет европских земаља говорили су изазовима у заштити ауторских права у аудиовизуелној уметности, о примени директива о ауторским правима из 2019. у региону, а примећено је и да велики број земаља у Европи и даље нема организације за заштиту и остваривање колективних ауторских права.

Присутнима су се обратили директорка САА Барбара Хејз, директор Завода за интелектуалну својину Републике Србије Владимир Марић и директор УФУС АФА ЗАШТИТЕ Стефан Гелинео који је рекао да је наша организације за релативно кратко време постојања успела да успостави систем заштите ауторских права филмских аутора и наплате тантијема.

Конференцији су присуствовали и Срђан Драгојевић, председник Управног одбора УФУС АФА ЗАШТИТЕ и адвокат наше организације Стеван Пајовић из адвокатске канцеларије “Т-С Легал” .

УФУС АФА ЗАШТИТА – Организација филмских аутора Србије од 2016. године обавља делатност колективног остваривања ауторских права на филмским и телевизијским делима у земљи и иностранству. На основу Закона о ауторском и сродним правима РС и дозволе Завода за интелектуалну својину РС , УФУС АФА ЗАШТИТА добила је, у име аутора, право на накнаду од реемитовања и кабловског реемитовања филмских и телевизијских дела. Наплата ауторских тантијема врши се од 2018. године, када су се стекли законски услови.

Подели вести

Схаре он фацебоок
Схаре он линкедин
Схаре он тwиттер

Још вести из организације

Вести из организације

Одржан панел о заштити и наплати филмског ауторског права на Фестивалу ауторског филма

У оквиру пратећег програма 29. Фестивала ауторског филма, данас је одржан панел о заштитити и наплатити филмских ауторских права, а у организацији Асоцијације филмских редитеља Србије, УФУС АФА ЗАШТИТЕ и адвокатске канцеларије “Т-С Легал”. Директор УФУС АФА

Прочитај више »
Вести из организације

Панел “Заштита и наплата ауторског права над филмским делима” на Фестивалу ауторског филма

У оквиру пратећег програма 29. Фестивала ауторског филма, у петак, 1. децембра у 13.00 часова, у Маршаловом салону, у приземљу МТС дворане, биће организован панел са темом како заштитити и наплатити своја ауторских права, а у организацији

Прочитај више »
Вести из организације

Постигнут договор између Факултета драмских уметности и УФУС АФА ЗАШТИТЕ

Према договору коју су постигли представници Факултета драмских уметности Универзитета у Београду и УФУС АФА ЗАШТИТЕ, студенти ФДУ ће убудуће имати могућност да, на основу изјаве коју ће им по захтеву издавати Факултет, задрже имовинска ауторска права

Прочитај више »