UFUS AFA ZAŠTITA

Foto: Utopija podkast / youtube printscreen

U Beogradu je, u 69. godini, preminuo scenarista i reditelj animiranog filma i poštovani član UFUS AFA ZAŠTITE Miroslav Lj. Jelić.

U svet animacije, još u detinjstvu, Jelića kao pasioniranog posmatrača uvode Dizni i profesor Baltazar, a poznanstvo sa Veljkom Bikićem navešće ga da 1979. godine napusti posao projektanta i da se trajno i neopozivo posveti svetu animiranog filma. Počinje kao autor animiranih priloga za Dečji i Obrazovni program TV Beograd i saradnik u “Dunav filmu”. Radio je kao asistent animacije na dugometražnom animiranom filmu “Hači-Pu”, a potom kao glavni animator na dugometražnoj crtanoj seriji „Mali leteći medvedi“ u Filmskoj radnoj zajednici Beograd, gde realizuje i svoj prvi autorski animirani film „Jedan dan u životu bacača kladiva.“ Učestvovao je u stvaranju “Bikić sudija”, prvog domaćeg profesionalnog studija za animaciju, u kome tokom naredne decenije, realizuje autorske filmove „Isus Hristos po drugi put među Srbima“, „Od našeg stalnog dopisnika“, „Minut do 12“ i druge. Nekoliko godina vodio je Seminar o animiranom filmu na Akademiji umetnosti BK, namenjen studentima filmske i TV režije, a bio je i osnivač Jugoslovenskog udruženja animatora “Gilda”.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja na festivalima u zemlji i inostranstvu, kao i nagrade UFUS-a za životno delo. Ispraćaj na kremaciju je zakazan za utorak, 07.11.2023. u 9.30 časova, na Novom groblju u Beogradu. Okupljanje porodice je od 9  časova.


Датум објаве 6.11.23

Назад на вести