Одржана трибина о заштити ауторских права у организацији УФУС АФА ЗАШТИТЕ на Мартовском фестивалу

У организацији УФУС АФА ЗАШТИТЕ синоћ је на 71. Мартовском фестивалу одржана трибина на тему заштите филмских ауторских права на којој су говорили директор организације Стефан Ђелинео, редитељ Милош Шкундрић и адвокат наше организације Стеван Пајовић из канцеларије “T-S Legal”.

Ђелинео је навео да је велики успех УФУС АФА ЗАШТИТЕ то што је успела да едукује ауторе о томе да права на реемитовање, на основу којих се исплаћују тантијеме, сачувају за себе. Пајовић је подсетио да су аутори раније потписивали уговоре са продуцентима у којима су се одрицали свих права, па и оних на реемитовање својих дела, јер је већина аутора била у заблуди да су та права неотуђива. Шкундрић је напоменуо да је захваљујући ангажовању наше организације крајем прошле године стопиран Закон о ауторском и сродним правима. Да је усвојен, био би то један јако лош закон по филмске ауторе, додао је Шкундрић.

Гелинео је закључио да је за бољи положај филмских аутора неопходно проширити домен заштите њихових ауторских права и на стриминг платформе, YouTube  и друге интернет сервисе и да ће то бити један од будућих циљева УФУС АФА ЗАШТИТЕ.

УФУС АФА ЗАШТИТА – Организација филмских аутора Србије од 2016. године обавља делатност колективног остваривања ауторских права на филмским и телевизијским делима у земљи и иностранству. На основу Закона о ауторском и сродним правима РС и дозволе Завода за интелектуалну својину РС , УФУС АФА ЗАШТИТА добила је, у име аутора, право на накнаду од реемитовања и кабловског реемитовања филмских и телевизијских дела. Наплата ауторских тантијема врши се од 2018. године, када су се стекли законски услови.

Подели вести

Још вести из организације

Вести из организације

Филм “Видеотека” Луке Бурсаћа стиже у биоскопе

Филм „Видеотека“, редитеља и сценаристе, и члана УФУС АФА ЗАШТИТЕ Луке Бурсаћа, који је премијерно приказан на 52. ФЕСТ-у, 25. априла стиже у биоскопе у Београду, Нишу и Новом Саду, а убрзо након тога и широм Србије.

Прочитај више »
Вести из организације

Почело снимање филма “Излет” Ненада Павловића

Почетком априла на Дунаву код Новог Сада почело је снимање филма „Излет“, новог остварења редитеља и члана УФУС АФА ЗАШТИТЕ Ненада Павловића. Реч је о адаптацији истоименог романа чувеног сликара, филмског редитеља и књижевника Миће Поповића. „Излет“

Прочитај више »
Вести из организације

Дарко Лунгулов добитник „Награде града Београда“ за филм о YУ групи

Редитељ и члан УФУС АФА ЗАШТИТЕ Дарко Лунгулов добитник је годишње „Награде града Београда“ за филмско и радио-телевизијско стваралаштво за сценарио и режију филма „YU Група – Тренутак сна“. Ово високо признање биће му уручено на свечаности

Прочитај више »