Две деценије од премијере филма „Кад порастем бићу кенгур“

Један од највољенијих и најцитиранијих домаћих филмова, “Кад порастем бићу кенгур”, који су потписали чланови УФУС АФА ЗАШТИТЕ, редитељ Радивоје Раша Андрић и сценариста Мирослав Момчиловић, премијерно је приказан на данашњи дан, 25. март, пре 20 година.

Главни јунаци су млади људи који покушавају да се снађу у безнађу које их окружује. Док се, као један од јунака питају “хоће ли некад нешто да се деси?“, време проводе испијајући пиво, у кладионицама, заводећи девојке. Иза улога Браце (играо га Сергеј Трифуновић), Ирис (Марија Каран), Шомија (Борис Миливојевић), Живца (Небојша Глоговац) и других остале су незаборавне реплике које се у свакодневном животу цитирају и две деценије касније.

Директор фотографије на филму је наш члан Душан Јоксимовић.

УФУС АФА ЗАШТИТА – Организација филмских аутора Србије од 2016. године обавља делатност колективног остваривања ауторских права на филмским и телевизијским делима у земљи и иностранству. На основу Закона о ауторском и сродним правима РС и дозволе Завода за интелектуалну својину РС , УФУС АФА ЗАШТИТА добила је, у име аутора, право на накнаду од реемитовања и кабловског реемитовања филмских и телевизијских дела. Наплата ауторских тантијема врши се од 2018. године, када су се стекли законски услови.

Подели вести

Још вести из организације

Вести из организације

Филм “Видеотека” Луке Бурсаћа стиже у биоскопе

Филм „Видеотека“, редитеља и сценаристе, и члана УФУС АФА ЗАШТИТЕ Луке Бурсаћа, који је премијерно приказан на 52. ФЕСТ-у, 25. априла стиже у биоскопе у Београду, Нишу и Новом Саду, а убрзо након тога и широм Србије.

Прочитај више »
Вести из организације

Почело снимање филма “Излет” Ненада Павловића

Почетком априла на Дунаву код Новог Сада почело је снимање филма „Излет“, новог остварења редитеља и члана УФУС АФА ЗАШТИТЕ Ненада Павловића. Реч је о адаптацији истоименог романа чувеног сликара, филмског редитеља и књижевника Миће Поповића. „Излет“

Прочитај више »
Вести из организације

Дарко Лунгулов добитник „Награде града Београда“ за филм о YУ групи

Редитељ и члан УФУС АФА ЗАШТИТЕ Дарко Лунгулов добитник је годишње „Награде града Београда“ за филмско и радио-телевизијско стваралаштво за сценарио и режију филма „YU Група – Тренутак сна“. Ово високо признање биће му уручено на свечаности

Прочитај више »