Članu UFUS AFA ZAŠTITE Đorđu Kadijeviću „Zlatni pečat“ Kinoteke

Jugoslovenska kinoteka dodelila je članu UFUS AFA ZAŠTITE, reditelju Đorđu Kadijeviću, priznanje “Zlatni pečat” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Kinoteka će ovo vrhunsko priznanje  posthumno dodeliti i reditelju Živojinu Pavloviću, o čijoj zaštiti filmskih prava takođe brine naša organizacija, i to u godini kada se obeležava devedesetogodišnjica od njegovog rođenja. “Pečat” će dobiti i glumica Jelisaveta Seka Sablić.

Priznanja će svečano biti uručena danas, 6. juna, na Dan kinoteke.

Reditelj i scenarista, istoričar umetnosti i likovni kritičar Đorđe Kadijević filmsku karijeru je započeo ratnim dramama, od kojih je prva bila “Praznik” (1967). U njegovom raznovrsnom opusu posebno mesto zauzima kultni televizijski film „Leptirica“ (1973), začetnik žanra fantastike i horora u srpskoj kinematografiji, kojim se bavio i u filmu „Sveto mesto“ (1990). Zanimale su ga i istorijske teme, kao u TV filmu „Karađorđeva smrt“ (1984) i u jednoj od najboljih domaćih serija svih vremena „Vuk Karadžić“ (1987/88), za koju je osvojio i međunarodno priznanje – Gran pri Evrope na festivalu u Rimu.

Reditelj, scenarista, književnik i slikar Živojin Pavlović (1933- 1998) jedan je od najznačajnijih autora crnog talasa. Počeo je kao amater u Kino klubu Beograd i ubrzo skrenuo pažnju u omnibusima „Kapi, vode, ratnici“ (1962) i „Grad“ (1963). Usledili su dugometražni debi „Neprijatelj“ (1965), antologijski filmovi „Buđenje pacova“ (1967), „Kad budem mrtav i beo“ (1967), „Zaseda“ (1969). Nagrađivan je u Puli, Berlinu, Veneciji, a među njegovim najznačajnijim filmovima su i „Crveno klasje“ (1970), „Hajka“ (1977), „Doviđenja u sledećem ratu“ (1980), „Zadah tela“ (1983), kao i TV serija „Pesma“ (1975). Poslednji film „Država mrtvih“ snimio je 1998. godine, ali nije stigao da ga završi. To je 2002. učinio Dinko Tucaković, nekadašnji upravnik Muzeja kinoteke.

 

UFUS AFA ZAŠTITA – Organizacija filmskih autora Srbije od 2016. godine obavlja delatnost kolektivnog ostvarivanja autorskih prava na filmskim i televizijskim delima u zemlji i inostranstvu. Na osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima RS i dozvole Zavoda za intelektualnu svojinu RS , UFUS AFA ZAŠTITA dobila je, u ime autora, pravo na naknadu od reemitovanja i kablovskog reemitovanja filmskih i televizijskih dela. Naplata autorskih tantijema vrši se od 2018. godine, kada su se stekli zakonski uslovi.

Podeli vesti

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Još vesti iz organizacije