UFUS AFA ZAŠTITA

Фото: Југословенска кинотека

Познати директор фотографије, професор и члан Управног одбора УФУС АФА ЗАШТИТЕ Предраг Пега Поповић добитник је награде „Статуета слободе“ за животно дело 52. Филмског фестивала у Сопоту СОФЕСТ који ће се одржати од 1. до 6. јула.

Поповић је завршио чувену филмску школу ФАМУ у Прагу и постао први дипломирани филмски сниматељ у бившој Југославији. Један је од оснивача катедре за камеру на Факултету драмских уметности у Београду где је радио као професор и био декан.

Као директор фотографије потписао је филмове „WR: Мистерије организма“ Душана Макавејева, „Ужичка република“ Жике Митровића, „Мирко и Славко“ Бранимира Торија Јанковића, „Недјеља“ и „Кроника једног злочина“ Лордана Зафрановића, „Тигар“ Милана Јелића, „Није него“ и Мољац“ Миће Милошевића, готово цео опус редитеља Драгана Кресоје „Октоберфест“, „Оригинал фалсификата“, “Кордон” Горана Марковића и многе друге.

Предраг Поповић је и аутор чувене фотографије самоспаљивања Јана Палаха током Прашког пролећа 1968. године која је завршила на насловницама многих светских часописа.


Датум објаве 25.6.24

Назад на вести